top of page

Şimdi Orada Olmak Lazım; Fin Ormanları

Tam da şu sıralar Finlandiya'nın en güzel zamanlarından bir tanesi, baharın yeni yeni gelmesi ve gecelerin uzaması. Gözkyüzünün kararması 11:30'u buluyor. Günler 20 saate kadar uzarken geceler 4 saate kadar kısalıyor ve insanların en büyük etkinliklerinden bir tanesi kendilerini "Mökki" dedikleri göl kenarındaki evlerine atmak. Tabiki de Mökki'de geçen uzun, sessiz, doğanın içindeki bir günü doldurmanın farklı yolları var.

Sabah 4 gibi hava aydınlanmaya ve doğa uyanmaya başlıyor Finlandiya'da bahar aylarında. Daha sonrasında önünüzde sizi bekleyen upuzun bir gün olduğunu düşünün, saatlerin çok yavaş aktığı bir gün hayal edin.


Böyle zamanlarda Finlilerin yaptığı etkinliklerden bir tanesi akşam için ağaç kesmek. Bahar aylarında gündüzleri hava sıcak olsa bile geceleri hava hala soğuk bu ülkede.


Bahar aylarında yapmayı sevdikleri şeylerden bir tanesi ise ellerine ufak el yapımı sepetlerini alıp ormanın derinliklerinde yürüyüşe çıkmak ve burada buldukları yabanmersini ve kekreyemiş gibi meyveleri toplamak. Bu meyveler Finlandiya'nın coğrafi konumu nedeniyle dünyanın diğer bölgelerine göre daha ufak yetişiyorlar. Lezzetleri ve doğallıkları hakkında ise söylenecek tek bir kelime var, Harika!

Toplanan meyveler "Kuksa" dedikleri el yapımı ufak masif bardaklara konularak servis edilir. Her Finli daha ilkokuldayken almaya başladığı atölye derslerinde ahşaptan ufak el aletleri yapmayı öğrenir. El becerilerini geliştirmek onlar için önemli bir etkinliktir. Bu atölye derslerinde öğrenciler kendi ahşap çatal ve bıçaklarını yaparlar.


Her kuksa bir diğerinden farklıdır çünkü herkes kendi eline göre bir kuksa tasarlar.

Bir de eğer günün birinde Finlandiya ormanlarına gitme fırsatınız olursa ormanda binbir çeşit mantar göreceksiniz. Elinize bir sepet alın ve bunları toplayın. Mayıs ayından Ekim ayına kadar Finlandiya'da yabanmersini, kekreyemiş ve mantar toplama mevsimidir.

Fotoğraflar: I wish I was in Finland

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page